LLARD I LLARDONS (manteca de cerdo y chicharrones)

#Postres y dulces 10 marzo 2014

LLARD I LLARDONS (manteca de cerdo y chicharrones)L'altre dia, volia fer coca de llardons. Vaig anar a comprar llard de porc a Lo Rebost del Jordi, botiga que hi ha al meu poble, Vilanova de la Barca. No en tenien, però la Lídia, carnicera de fa molts anys, des de darrera el taulell, em va dir  perquè no el feia jo. Vaig dir:  SÍSÍ, però amb la Thermomix® !!!. Recordo que de petita, quan la matança del porc, sempre hi havia sagí o llard en tupines a casa, però no recordava gaire el procès.S'ha de comprar el greix abdominal del porc perquè és diferent de gust i contingut del  de la cansalada.Compreu 1kg. d'aquest greix. Es talla a vossinets petitets i el posseu dins el got. S'ha d'anar fonent a Tª Varoma Vel. 1 -2, durant 1:30 aprox. Podeu augmentar una mica la velocitat  a mesura que es vagi liquant el greix (màx. vel.3). Els trossets quedarant molt reduïts. Coleu i acabeu d'enrossir els llardons a la paella (rebutjeu el greix que han tornat a fer, perquè estarà recremat). Quan es refredi el greix líquid, tindrem un llard blanc (sagí , saïm) a punt  per usar-lo:  per a fer coques, ensaimades, guissats.....Aquest greix abdominal, abans de fondre'l,  també es fa servir per a fer sagí curat. S'hi possa sal , es rebosa amb farina i es fan unes boles com un ou de gran, i es guarden per a possar a l'escudella, que tant bon gust dòna. Però avui dia estar en desús. Llàstima, perquè era molt típic fins fa pocs anys!!Ah!! Heu d'encomanar aquest greix , perque no és habitual la venda!!