Pastis de figa amb Thermomix® (sense gluten ni làctics) Lleida

#Masas, panes y repostería 04 septiembre 2020



La figa és una fruita típicament mediterrània que la seva temporada òptima és a agost i setembre. L’ arbre desprèn un aroma ben agradable que fa que no et puguis resistir a la temptació de collir-ne, però compte amb el làtex que perd ja que és molt irritable. La figa fresca aporta minerals com potassi, calci, magnesi, vitamina C, K i algunes del grup B, fibra soluble, rica en sucres (principalment sacarosa). Sovint se li atribueix un alt contingut calòric però fresques (unes 75 cal per 100g de fruita) aporten una tercera part de les calories que ens aporten les figues seques.


La figa és molt versàtil, en podem fer melmelada, chutney, gelat, ....i menjar-la fresca.


Aquest pastís és sense gluten, la massa està feta a base d’ ametlla i oli de coco que per aglutinar-la hi afegeixo un midó, jo l’he fet amb arrowroot però si no en trobeu ho podeu substituir per midó de tapioca.


Si el voleu fer amb gluten podem substituir la massa per una base de pasta sablée.


És un pastís força llaminer, us animo a que el proveu. Bon profit!


Ingredients:


Massa:


150 g d’ ametlles pelades


110 g d’ oli de coco


80 g de farina de coco


60 g d’ arrowroot o midó de tapioca


1 culleradeta de sal


2 ous


Farciment:


80 g d’ ametlles pelades


70 g de sucre de coco


50 g d’ oli de coco


200 g de llet de coco


3 ous


20 g de midó de panís


½ culleradeta de sal


800 g de figues


Preparació:


1.Per fer la massa. Folrem la base d’ un motlle desmotllable de 26 cm de diàmetre amb paper de forn i untem amb oli de coco les parets. 


2.Posem les ametlles dins el vas del Thermomix® i programem 15 seg/vel 5-10.


3.Afegim al vas l’ oli de coco, la farina de coco, el midó de tapioca o l’ arrowroot, la sal i els ous i programem 10 seg/vel 4.


4.Aboquem la massa al motlle que teníem preparat i amb les mans li anem donant la forma del motlle. Punxem la massa amb una forquilla per evitar que pugi al posar-ho al forn. Ho reservem al congelador 15-20 minuts i mentrestant encenem el forn a 200ºC amb escalfor a dalt i a baix. Netegem el vas.


5.Posem al forn uns 7minuts fins que estigui una mica daurat. Quan traiem la massa del forn el podem baixar a 180º C (amb ventilador).


6.Per fer el farciment. Posem 50 g de sucre de coco dins al vas i programem 15 seg/ vel 5-10, amb l’ espàtula baixem les restes de sucre de les parets del vas cap al fons.


7.Afegim les ametlles i programem 10 seg/vel 5-10.


8.Afegim l’ oli de coco i programem 20 seg/vel 5. Ho reservem.


9.Posem la papallona a les ganivetes i afegim al vas la llet de coco, el midó de panís, la sal, els ous i els 20 g de sucre de coco restants i programem 7 min/90º/vel 3.


10.Traiem la papallona, afegim la barreja d’ ametlla que teníem reservada i programem 10 seg/vel 4.


11.Aboquem aquesta crema dins la massa que acabem de coure i repartim les figues per damunt.


12.Posem al forn a coure uns 35-40 minuts a 180º C. Servim tèbia o freda.