SALSA PER A CALÇOTS ( SALSA ROMESCO)

#Salsas y guarniciones 26 marzo 2014

 SALSA PER A CALÇOTS ( SALSA ROMESCO)La nostra colla, almenys un cop a l'any per aquestes dates, tenim per costum organitzar una calçotada. Per supossat, jo sóc l'encarregada de fer la salsa, donat que amb la Thermomix® queda molt bé.El últims anys, han proliferat molt aquestes trobades d'amics, familiars, companys de feina.... A part de que estàn bonissims, es una bona excusa per a reunir-nos i gaudir d'un àpat que competeix amb les cargolades, paelles, cassoles de tros....Qualsevol motiu es bó per a organitzar-ne una!!INGREDIENTS (8 pers.):- 150g d'atmetlles torrades i pelades- 150g. d'avellanes torrades i pelades- 8 tomates de penjar molt vermelles- 1 cabossa gran d'alls- 2 llesques de pa torrades- 6-8 nyores- 1 gra d'all cru- sal, pebre, vinagre-500-600 cc d'oli d'olivaPREPARACIÓ:- Previament, posseu al forn una safata amb les tomates i els alls a coure al forn, sols amb el gratinador. Quan estàn torrats del damunt, doneu el tomb i que es torrin de l'altre costat.- Deixeu-los refredar i ho peleu. Si feu un tallet a la base dels grans d'all i prement una mica,  surten molt fàcilment. No cal treure les llavors. Ho reserveu.- Agafeu les nyores i els treieu el mànec i les llavors. Les posseu al got i cobriu aquest amb paper film i eltanqueu com sempre (evitarem que es taqui la goma i que surti pols fora). Programeu 3 mimuts , vel 5-10 progresiva, fins que estigui fet pols. Si cal, augmenteu el temps una mica més.  Reserveu. No el gastarem tot, però així en tindreu per altres vegades.- Tritureu les atmelles i avellanes, vel. 9, el temps que veieu precìs per a que quedin ben moltes.- Tireu un raig de vinagre a les llesques de pa i ho afegiu al got juntament amb el gra d'all cru, 3 cullerades de cafè de pols de nyora, sal i una mica de pebre. Ho tritureu tot 1 minut a vel. 7- Afegiu les tomates, els alls escalivats i torneu a triturar 1 minut vel. 7- Programeu vel. 4 sense temps i amb el cubilet possat , aneu tirant l'ali poquet a poquet, fins que estigui lligada la salsa. Si posseu un pes al damunt del cubilet, l'oli caurà més poquet a poquet.-Té que quedar una textura densa, per a que el calçot quedi ben embolcallat.CONSELLS:- Hi ha qui afegeix una mica de bitxo.- Millor que la salsa estigui reposada. Si veieu que es tria l'oli, ho remeneu  amb una cullera i tornarà a quedar lligada.- Si us sobra salsa, la podeu usar per amanir escarola amb badeixo esqueixat (xatonada) Està molt bona.- Si us sobren calçots, podeu fer una truita o reboçar-los i fregir-los , (un cop descamisats, es clar)- Si us poseu guants evitareu que us quedin els dits negres!!Destjo que us agradi!!