Salsa de Calçots. Thermomix® Lleida

#Salsas y guarniciones 03 abril 2018



Les calçotades s’ han popularitzat a tot el territori tot i que són originaries de les terres de Tarragona. De maneres de fer la salsa n’ hi ha moltes, aquesta n’ és una. Us puc dir que és molt fàcil de fer i la podeu adaptar al vostres gust. L ‘ametlla i l’ avellana el que fan es espessir la salsa i aquesta proporció la podeu adaptar al vostre gust, fins i tot hi ha receptes amb menys quantitat i hi afegeixen pa torrat per donar textura a la salsa. Si la voleu picant hi podeu posar bitxo. També és molt bona amb verdures al vapor, bacallà esqueixat, .... Amb aquestes quantitats en sortirà uns 2l que, la veritat, fa una mica de mal dir quantes persones en podran menjar ja que és una mica llaminera (aproximadament 12-15 persones). Animeu-vos que us agradarà!



Ingredients:


8 tomàquets madurs


1 cabeça d’ alls


550-650 g d’ oli d’ oliva verge extra


5 nyores sense tija


200 g d’ametlla torrada i pelada


100 g d’ avellana torrada i pelada


1-2 alls crus (opcional)


1-2 culleradetes de sal


50-60 g de vinagre



Elaboració:


1.Posem les nyores en remull unes 2 hores fins que estiguin suficientment hidratades per poder treure’n la polpa.


2.Pre-escalfem el forn a 200º


3.Posem a la safata del forn els tomàquets i els alls i ho posem al forn durant 30-40 minuts. Deixem refredar i ho pelem tot. Reservem el líquid de cocció.


4.Situem una gerra sobre la tapa del Thermomix® , hi pesem l’ oli i reservem.


5.Posem dins el vas les ametlles i les avellanes i triturem 20 seg/vel 6.


6.Afegim els tomàquets, els alls, la polpa de la nyora i triturem 15 seg/vel 5-10.


7.Afegim la sal i el vinagre. Posem el cubilet, a vel 5 i sense programar temps anem abocant l’ oli poc a poc damunt la tapa per a emulsionar. Quan s’ acabi d’ incorporar tot l’ oli parem la màquina.


8.Si la volem més líquida s’ hi pot afegir una mica de l’ aigua de cocció.