TIPUS DE LLEVAT, QUIN TRIAR SEGONS L'ELABORACIÓ

#Trucos 10 diciembre 2020

El llevat és imprescindible quan elaborem pa o pastisseria a casa, però ... quin llevat hem d'utilitzar en cada elaboració?


Segur que alguna vegada mirant una recepta has vist que et demana llevat i en aquell moment no tenies aquest tipus de llevat a casa, però si un altre tipus. Avui us explico una miqueta les diferències entre els llevats més comuns, quan podem substituir-les i en quina quantitat.Quins tipus de llevat hi ha? 


Encara que podem trobar més, ens interessen només dos tipus de llevat: el llevat de fleca deshidratada (llevat de forner) i el llevat fresc. El llevat químic (més coneguda com a llevat Royal) no és llevat, és un impulsor químic. 


Anem a veure cadascuna d'elles:
  • Llevat fresc: és la que trobem comunament al supermercat en un bloc i que necessita fred per a la seva conservació. És de vida curta, només aguanta algunes setmanes abans de posar-se en mal estat. La utilitzem esmicolant-la, aquest llevat s'utilitza per fer pa, pizza, empanada, brioix i altres masses similars.  • Llevat de forner, el més còmode: El llevat de forner, sec, liofilitzat o de fleca, és igual que el llevat fresc però ha estat sotmès a un procés de deshidratació pel qual queda sec i permet una conservació molt superior, de diversos mesos. És molt còmode perquè es ven en sobres individuals i aguanta molts mesos, així que podem comprar un cop i anar fent-lo servir. El llevat de forner serveix per a les mateixes elaboracions que el llevat fresc. 

Quan fem una recepta i veiem que utilitza llevat fresc però no tenim, és possible canviar-lo per llevat de fleca. I viceversa. Però, quina quantitat de llevat fresc equival a llevat de fleca? 


15 grams de llevat fresc equivalen a 5.5 grams de llevat de fleca seca. Per calcular la quantitat d'una recepta concreta només cal fer una regla de tres i treure el pes exacte del llevat que tenim.
  • Llevat Royal o químic: Aquest tipus de llevat no és en realitat llevat, és un impulsor químic. També la podem anomenar gasificant, perquè en general és bicarbonat de sodi amb un àcid, que en contacte amb l'aigua alliberen CO2 i formen les bombolles que fan esponjosa una massa. Es compren en sobres com els de llevat de fleca, però no els podem confondre perquè no tenen res a veure. Serveix per fer bescuits, pastissos, magdalenes, arrebossats i rebosteria en general però en cap cas serviria per fer pa.


Espero que aquest post us ajudi a diferenciar els tipus de llevat i et doni una mica de claredat a l'hora d'elaborar les teves receptes amb llevat o substituir-los si fos necessari.


Si tens qualsevol consulta no dubtis en contactar, estaré encantada d'ajudar-te en el que necessitis!!


Agraïda sempre d'aquesta estoneta que et passes per aquí i em llegeixes. Fins aviat!!